cirkus 2010 1 LITEN


Något som många ser fram emot på Dormsjöskolan är det sedan 1995 återkommande Cirkus-projektet


Förberedelser
Efter Jullovet börjar förberedelsearbetet inför den stora cirkusföreställning som går av stapeln veckan före påsklovet. På morgonsamlingen, gymnastiklektionerna och även i anslutning till det vanliga skolarbetet så tränar elever och lärare på jonglering, akrobatik, lindans, trapets, konsten att cykla på enhjuling m m. Idéer och önskemål som eleverna har växer tillsammans med lärarna fram till färdiga nummer. Några lånar böcker på biblioteket och lär sig mystiska trollkonster. Andra tillverkar tunga vikter på slöjden till ”Starke Adolf”, eller så snickrar man ihop en sinnrik låda för att kunna utföra magiska illusioner inför en häpen publik.

Några elever klär ut gymnastikplinten till en tjur som dom kan utföra akrobatiska hopp över, eller så tränar dom in ett jongleringsnummer med ägg! På musiklektionerna övas det på instrument och ljudeffekter som kan vara med och skapa stämning.

Cirkusdagen!
På morgonen vaknar nog en och annan med fjärilar i magen och tänker; ”hjälp hur ska jag våga”!! Men under förmiddagen får elever och vuxna hjälp med att sminka sig och med diverse lustiga huvudbonader och kläder har alla snart förvandlats till cirkusartister och är redo att inta scenen. Dagarna före har även samlingssalen förvandlats till en riktig cirkusmanege med dekorationer, ljussättning, ett färgglatt golv och vackra kulisser. Föreställningen kan börja!

Cirkusföreställningen år 2005
Cirkusföreställningen år 2005

Elever som växer!
Med spännande utmaningar och många skratt blir eleverna motiverade att ta itu med cirkuskonster som inte bara utvecklar deras motoriska skicklighet, utan även manar till samarbete och på ett konkret sätt bidrar till individuell- och social utveckling.
I ett cirkusarbete ges möjlighet till fysisk teater, där man kan skapa fantasivärldar, karaktärer och känslostämningar på många olika sätt. Bakom en sminkad mask och i fantasifulla kläder, ges en möjlighet att prova nya sätt att kommunicera och närma sig känslor som annars kan vara svåra att visa. När eleverna sedan har genomfört sitt nummer och tar emot publikens applåder, så växer dom och går ut från scenen med en stärkt jagkänsla och ett minne för livet.

Jag ser fram emot att få uppleva nästa cirkusföreställning på Dormsjöskolan!

Ragnvald Jonsson
Dormsjöskolan

Aktuellt


Skolverkets tillsynsrapporter Läs mer

Läsårsdata för elever 2019-2020 Läs mer

Adress: Dormsjö 214 | 776 98 Garpenberg | Telefon: 0225-710 750 | Fax: 0225-230 22 | E-post: info@dormsjoskolan.com