Från januari månad till mars har eleverna övat på olika cirkusnummer , för att mot slutet av cirkusperioden bestämma sig för vilket nummer de ska framföra.

Till vår hjälp har vi som tidigare år haft Joel och hans sambo Inger som kommer från Clown utan gränser. Både Inger och Joel ger både elever och personal inspiration och glädje i arbeta med temat cirkus. De arbetar med eleverna, ger dem idéer och det viktigaste, de arbetar mycket med samarbetsövningar. De lämnar oss några veckor och låter eleverna öva med sina lärare. Ragnvald Jonsson, specialpedagog med inriktning sensomotorik och rörelse har funnits tillgänglig tre dagar i veckan, eleverna har tillsammans med honom utvecklat sina nummer.

Joel leder det konstnärliga arbetet, han utarbetar tillsammans med personalen tema/koncept. Han arbetar med ljud, ljus, rekvisita, regisserar och sätter ihop föreställningen

Inger leder och ger inspiration inom akrobatik, jonglering, trapets, tyg, balans, enhjuling, tillitsövningar.

Bland skolans personal har bl a funnits en kostymgrupp som arbetat med kostymer efter elevernas önskemål och som ska passa till cirkusnumren. All personal i både skola och boende har under hela cirkusperioden stöttat , pushat eleverna, alla är engagerade på något sätt.

När cirkusperioden närmar sig sitt slut och föreställningen ska ”sättas ihop” kan man märka det genom att eleverna blir mer fokuserade på sitt nummer, en viss nervositet kan märkas.

På Genrepet ska allt sitta, kläder smink, även en lite publik kommer för att se föreställningen

På premiären bjöds en närliggande Waldorfskola med elever från förskolan till högstadi, samt några av kommunens övriga skolor.

En stor publik med ca 120 personer såg första föreställningen och nytt för i år var att publiken kunder mingla med cirkusartisterna efter föreställning, vilket uppskattades speciellt av de yngre barnen som fick möjlighet att hälsa på clowner och långe mannen.

Föreställningen började med att alla artister och  vuxna kom in på scenen, hälsade på publiken, sjöng och dansade. Sedan tog föreställningen vid och det bjöds på många nummer, roliga, helt fantastiska numer, tyg, balans, musik, jonglering, ett ”pensionärspar” hamnade mitt i ett nummer, de fick agera som scenarbetare till publikens förtjusning. Alla cirkusartister får en ros som tack. På eftermiddagen fikar vi tillsammans och eleverna får möjlighet att prata om sina upplevelser.

Till lördagens föreställning bjöds föräldrar, syskon, släkt, personal, förställningen avslutades med cirkus mingel och där fanns möjligheter att ta kort, klappa om och berömma sina barn och ungdomar. Sedan återstod att riva scenen och det görs varje år med vemod.

Vi tror och ser att Cirkus är en pedagogisk metod för våra elever, den  ger dem , självförtroende, självkänsla, de lär sig samarbeta med andra, de uppmuntrar varandra, de utmanar sig själva, de litar på varandra, de växer. Varje år så kommer någon av våra gamla elever som redan slutat på dormsjöskolan för att se årets föreställning.

Hedemora när tv filmar föreställningen och som avslutning på årets cirkusarbete får alla elever en cirkusfilm som minne.

Adress: Dormsjö 214 | 776 98 Garpenberg | Telefon: 0225-710 750 | Fax: 0225-230 22 | E-post: info@dormsjoskolan.com